Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Lemmenlukot symboloivat ikuista rakkautta

Lemmenlukot symboloivat ikuista rakkautta

Lemmenlukko on yleinen ilmiö muualla Euroopassa, mutta Suomeen se on rantautunut vasta muutamia vuosia sitten. Katajanokan pohjoispuoliseen puusiltaan ilmestyi ensimmäinen riippulukko kolme vuotta sitten. Sen kiinnittivät Mikael ja Eeva-Maria Stening avioituessaan 8.3.2008. Lukkoja on sittemmin kiinnitetty sillan rautakehikkoon muutamia lisää. 

Lemmenlukot symboloivat ikuista rakkautta

Katajanokkaseura päätti varmistaa, ettei niitä Helsingin kaupungin toimesta poistettaisi.  Katajanokkaseura virallisti Katajanokan pohjoispuolen puusillan Rakkauden sillaksi merkitsemällä sen messinkikyltillä. Helsingin kaupunki on sittemmin tehnyt päätöksen, ettei kaupunki tule poistamaan lukkoja sillasta. Tampereella sijaitsevasta Patosillasta on myös muodostumassa rakkauden silta.

Lemmenlukot symboloivat ikuista rakkautta

Lemmenlukon perinne juontaa juurensa Unkarista, jossa rakastavaiset alkoivat ripustaa riippulukkoja Pecsin kaupungin porttiin 80-luvun alussa. Lemmenlukon kiinnittäminen sillan kaiteeseen symboloi ikuista rakkautta.

Lukkoa ei voi enää avata, koska avainta ei löydy. Se on heitetty veteen. Unkarista tapa on levinnyt ympäri Etelä-Eurooppaa ja Baltian maita.

Serbiassa Vrnjacka Banja-nimisessä kaupungissa sijaitsee toinen rakkauden lukoista kuuluisa paikka. Most Ljubavi (rakkauden silta) on täynnä rakastavaisten kiinnittämiä lukkoja ja se on kuuluisin Vrnjacka Banjan viidestätoista sillasta.

Serbialaisen Nada Fell -nimisen opettajattaren ja Relja-nimisen upseerin traaginen rakkaustarina, joka tapahtui ensimmäisen maailmansodan aikoihin, on innoittanut rakastavaisia kiinnittämään lukkoja Most Ljubavin siltaan. Parin kerrotaan tapailleen juuri Most Ljubavi sillalla.

Kuvat Tuula Palaste-Eerola

Muokattu: 13.2.2023